Plusgrader

Termometern visade + imorse. Dunjackan fick hänga kvar hemma. Så skönt. Jag tror att om det regnar i en vecka så kanske de stora snödrivor som ligger kvar kommer att försvinna...annars får vi nog leva med dem en bit in i maj...

Igår firade vi persiskt nyår för andra året i rad. Förra året var vi på Heden inne i stan och hoppade över eld med tusentals iranier igår fick vi nöja oss med betydligt färre. Bizhan, Seppi, Sahar och hennes 2 döttrar och så Leo då halviranien, hihi...sen var vi resten ett gäng riktiga Svennebananer många i form av Emmas släktingar.

När vi kom upp till firandet (uppe i skogen i Skintebo-den synen!!) så hade dom tänt en engångsgrill med grenar på som det hoppades friskt över. Stämmningsfullt! På Heden förra året så fick man köa långa stunder för att hoppa, i detta lilla sällskap gick det med rasande fart. Enligt traditionen ger man sina sjukdomar till elden för att få den röda glöden, som symboliserar energi och livskraft.

Leo eller "WIIOO" som Eddie kallar honom gick efter Eddie en stund igår vid eldfesten och ropade på honom, jag kan nästan svära på att Leo sa "Eddie" vid ett tillfälle...sen skrek han efter honom Edda...Edda EDDA. Sötnos!

   
   

Fakta: Charshanbesori

Charshanbesori är startskottet för de iranska folkens nyårsfirande. Högtiden infaller alltid natten till onsdagen innan Now Rooz, som är det persiska nyåret. Noo Rooz infaller på vårdagsjämningen. I år är det 21 mars.Traditionen att fira Charshanbesori med eldar och fest är ingen muslimsk tradition utan är mycket äldre än så.Charshanbesori är en högtid sprungen ur zoroastrismen, en religion som under antiken var den största hos de iranska folken KÄLLA: www.gp.se


Kram på er alla goingar

CC


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0